Kategorier
Uncategorized

Äntligen – M öppnar för SD-samarbete

Välkommet besked från Ulf Kristersson om att en framtida moderatledd regering är beredd att budgetförhandla med Sverigedemokraterna.

Vi lever i världen bästa land, men det finns mycket som inte står rätt till idag. Redan innan corona hade vi trots högkonjunktur en arbetslöshet på över 7 procent, vilket motsvarade plats 22 av 27 i EU. Detta trots att Stefan Löfven lovade att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. I och med Corona har situationen förvärrats ytterligare, vilket kräver ett återupprättade av arbetslinjen. Drivkrafterna för att arbeta måste bli starkare, genom sänkta inkomstskatter – särskilt för personer med lägre inkomster – och ett åtstramat bidragssystem. Möjligheterna för att komma in på arbetsmarknaden måste förbättras, bland annat genom sänkta anställningskostnader och ett utökat RUT-avdrag. Återhämtningen efter Corona och den fortsatta moderniseringen av arbetsmarknaden sker lämpligen med en borgerlig regering vid rodret.

Jag är övertygad om att jobben kommer vara den viktigaste frågan i valet 2022. Men det är många parametrar som krävs för att skapa ett bättre Sverige. Bostadsbyggandet måste komma igång på allvar och det är dags att införa en friare hyressättning för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Den ökade mängden grova vålds- och sexualbrott måste motas genom fler poliser och hårdare straff – och även genom att skolan ger ungdomar bättre möjligheter att göra rätt för sig i vårt samhälle. Migrationen bör stramas åt, för att minska segregationen så att vi kan fokusera mer på att förbättra situationen de nyanlända som redan har kommit till Sverige från krig och förtryck. Sjukvården behöver rustas för att sjuka ska kunna få bästa möjliga vård inom kortast möjliga tid, samt för att vi ska klara av kriser som den aktuella situationen med Corona.

Sverige behöver utvecklas och det kräver en handlingskraftig borgerlig regering. Det politiska innehållet är viktigast, men leder ingen vart om det inte finns stöd för politiken. En moderatledd regering borde och skulle sannolikt få igenom sin sakpolitik med stöd av riksdagsmajoriteter av olika partikonstellationer. För att kunna regera på ett trovärdigt och hållbart sätt är det dock viktigt med ett tydligt regeringsunderlag bestående av partier med en liknande politisk inriktning. I dagsläget bedömer jag att KD, SD och L står närmast M i partiets viktigaste frågor och dessa fyra partier skulle enligt mig utgöra ett bra regeringsunderlag. Därför är jag glad att Ulf Kristersson idag har lämnat besked om att en moderatledd regering är beredd att samarbeta med SD, även om jag personligen hade föredragit att SD presenterades som ett av huvudalternativen för budgetsamarbete.

Den här frågan har varit betydelsefull för mig under en längre tid nu. En av orsakerna är att svensk politik så länge har varit fixerad vid vilka partier som vill samarbeta med vilka. Den diskussionen har tagit över diskussionen om de politiska förslag som faktiskt kan göra det bättre för människor i vårt land. När partierna kan ge klara besked om vilka de vill eller kan tänka sig att samarbeta med, blir det mycket enklare att fokusera på den faktiska politiken. En annan orsak är att trovärdigheten för Moderaterna vilja att få igenom sin politik har låg när vi inte har kunnat tänka oss att regera med SD som samarbetsparti, trots att de står Moderaterna nära i flertalet av våra viktigaste frågor. Beskedet från Ulf Kristersson är ett stort steg framåt mot en ny regering och ett bättre Sverige

Av Ludvig Lundgren

Forskning & utbildning ska gå hand i hand. Sveriges studenter förtjänar en bättre högre utbildning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s