Kategorier
Uncategorized

Tankar om Zara Larsson och Huawei

IMG_20200801_225021

I augusti 2020 väckte jag frågan om vart Zara Larsson står angående Kinas brott mot mänskliga rättigheter. Här delar jag båda de texter som jag har skrivit i denna fråga. Den mest aktuella texten har jag placerat högst upp:

”MYCKET BRA – ZARA LARSSON HAR AVBRUTIT SAMARBETET MED HUAWEI OCH KRITISERAR KINA (2020-08-04)

Efter den omfattande kritiken har artisten Zara Larsson meddelat att hon har avslutat sitt samarbete med kinesiska Huawei, som hjälper diktaturen att övervaka den uiguriska befolkningen som i detta nu utsätts för kulturellt folkmord och brott mot mänskliga rättigheter. Hon har idag också tagit ställning mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter. Detta visar att Zara Larsson står upp för grundläggande mänskliga värden och det ska hon ha all eloge för. Förhoppningsvis kan detta leda till att fler inser vad som just nu pågår i Kina och att stater och företag också tillämpar lämpliga åtgärder mot diktaturen.

Uppdatering: Både Zara Larsson och Huawei har idag bekräftat att avtalet var tidsbegränsat och avslutades i början av 2020. Denna information ändrar dock inte faktumet att Zara Larsson, efter kritik och frågor, tydligt har tagit ställning mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter, vilket är mycket bra.”

 

Här är den ursprungliga texten som skrevs två dagar innan Larsson tog avstånd från Kina:

ÄR ZARA LARSSON OK MED KINAS BROTT MOT MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER? (2020-08-02)

”Artisten Zara Larsson tjänar stora pengar på sitt samarbete med företaget Huawei, som i praktiken kontrolleras av den kinesiska regimen. Huaweis tjänster används av Kina för att kontrollera uighurerna, folkgruppen som just nu utrotas genom tvångssterilisering och arbetsläger. De utgör en avgörande del i Kinas internationella kampanj ”Belt and Road Initiative”, där kommunistdiktaturen tar allt mer kontroll över länder runtom i världen.

Idag tar hon också ställning mot att President Trump vill bannlysa appen TikTok i USA. Appen censurerar kritik mot Kina, den internationella versionen har nyligen stängts ner i Hongkong för att tysta dess befolkning och det finns uppgifter om att den kinesiska staten använder appen för underrättelseinhämtning/spioneri. Kanske är det så att Zara Larsson endast reagerar för att appen är underhållande och populär bland hennes fans, men hennes kritik mot bannlysningen väcker ju givetvis frågor om hennes intentioner.

För hur många gånger har Zara Larsson kritiserat Kina för sina upprepade brott mot mänskliga rättigheter? Är hon motståndare till Kinas folkmord av uighurer och Huaweis deltagande i det hela? Vad anser hon om Kinas agerande mot Hongkong? Tycker hon det var fel av Kina att tvinga läkare till tystnad så att Covid-19 kunde sprida sig utanför staden Wuhan och således orsaka en pandemi?

Kanske skulle Zara Larssons kritik kosta henne framtida avtal med Huawei?

Jag har försökt att hitta uttalanden från henne som direkt eller indirekt är kritiska mot den kinesiska regimen. Hittills har jag inte hittat något – men tar gärna emot tips om hon har tagit avstånd från tyranniet. Med tanke på att tyrannerna finansierar hennes karriär tycker jag hon har ett extra stort ansvar att meddela om hennes lojalitet är med Xi Jinping eller med alla de som är offer för hans kommunistiska ideologi.”

Av Ludvig Lundgren

Forskning & utbildning ska gå hand i hand. Sveriges studenter förtjänar en bättre högre utbildning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s